Case Study

Kitchen Extension

Worthing, West Sussex

Project Overview

Our client was dreaming of a rear kitchen extension that would seamlessly blend with the traditional Victorian character of their home. Their goal was to create a larger, brighter, more airy space without compromising the historic charm. By carefully preserving original architectural details while incorporating contemporary design elements, we achieved a perfect balance that honours the home’s heritage. This rear kitchen extension in Worthing not only enhances functionality but also maintains the timeless beauty of the Victorian era.

Kitchen Extension Architectural Plans

Due to the fact that our client wanted a bigger kitchen area, we designed a rear kitchen extension that opened up the kitchen into the dining room. Furthermore, this was combined with a single-storey extension to the rear of the house. This rear kitchen extension in Worthing required careful planning to ensure the new space felt bright and airy while respecting the Victorian character of the home. We preserved original details and used period-appropriate materials, blending them with contemporary design elements. This thoughtful approach allowed us to create a functional, spacious kitchen that maintains the historic charm of the property.

Additionally, we carefully planned the design to allow warm sunlight to shine through and brighten the living and dining spaces. The incorporation of two roof Veluxes helped provide this additional top light.

Victorian Style Architecture Highlights

Our client’s rear kitchen extension included several key highlights to perfectly blend traditional and modern elements. We incorporated Velux windows set in the vaulted ceiling to allow warm sunlight to brighten the space. To achieve the ideal combination of styles, we chose slimline aluminium glazing in a heritage style with astragal bars for a classic look. For the finishing touches, we designed the slate roof to match the existing structure and ensured all soffits and fascias blended seamlessly in colour. This rear kitchen extension in Worthing beautifully balances modern functionality with the home’s historic charm.

The Results of Our Plans

We took pride in transforming our client’s home with this rear kitchen extension which married traditional charm with modern amenities. By incorporating Velux windows, slimline aluminium glazing, and matching slate roofing, we seamlessly integrated the extension with the existing structure. The result was a warm and inviting kitchen and dining area which quickly became the heart of the home. Our client was thrilled with the outcome, as the new space not only met their functional needs but also enhanced the overall ambiance and enjoyment of their living space.

Call Us

Visit Us

5 St Johns Parade, Alinora Crescent, Goring-by-Sea, West Sussex, BN12 4HJ

Send us a Message

11 + 10 =